utorak, 10. rujna 2019.

Sastala se klapa stara, 10. oktobra 2019.




...u Mostaru, terasa hotel Bristola.
10. septembar 2019.
Alija, Dragan, Ševko, Goran, Milorad i Juso.
Lijepo druženje, uz želju da se tradicija ovakvih susreta nastavi, svakom prilikom.
Sistem je uhodan, viber grupa živi. Dovoljna je kratka poruka. Kada i gdje. Pa ko može.
Ovo je još jedan dokaz da naša ideja i dalje živi.

Do nekog narednog susreta.

subota, 7. rujna 2019.

Iz Hamine sehare (3) - Prije 60 godina


1959.

Ponekad neka slika izazove čitav niz sjećanja, više nego hiljadu riječi, kako se to uobičajeno kaže.
Hamo Kuko mi je jutros proslijedio jednu sliku, za koju smatram, po nekim okolnim događajima, da je napravljena 1959. godine u Zaliku. Tada Zalik još nije djeljen na Donji i Gornji, kako se to danas zna često reći. Nije još bilo ni pojma o željezničkoj prugi i podvožnjaku u Zaliku, nije bilo pojma o magistrali istočnim padinama Mostara, od Sutine do Bišća polja. Nije čak bilo ni samačkog hotela Vranica, koji je dugo godina bio znak raspoznavanja Zalika. Mislim da još nisu bile napravljene zgrade, u koje su kasnije uselili Greta, Hana i Eno. ili je to bilo tu negdje, po kojima je Zaik često nazivan i Gretenburg. Uglavnom, tu u gornjem Zaliku, moj dedo iz Ljubuškog kupio je komad zemlje, sa namjerom da tu napravi kuću, i u nju naseli neke od svoje brojne djece, što se kasnije i ostvarilo. Na zemljištu, na kojem još nisu bili zakopani temelji, našli smo se nas dvojica dječaka, Hamo Kuko i ja. Hamina kuća je bila u blizini, u komšiluku, i tako smo nas dvojica ostvarili prvi kontakt. Kasnije smo se nalazili češće, ili skoro svaki put, kad bih dolazio u Zalik, ili na gradilište, a kasnije kod rodbine, koja je uselila u novoizgrađenu kuću.
Kasnije smo se našli zajedno u klupama tehničke škole, Hamo u b, a ja u a razredu. Druženje se nastavilo i kasnije, kroz njegovu fudbalsku, a kasnije i sudijsku karijeru.

Hamo mi je ljetos pomenuo ovu sliku, sjetio sam se da je postojala, ali kao i mnoge druge, i nju mi je odnio vihor rata.
Lijepa uspomena na drugarstvo koje traje evo punih 60 godina, a nadam se da će nas zdravlje poslužiti da dočekamo i 60 godina mature, narafvno sa svima vama.

Jutros sam se prijatno iznenadio kad sam vidio sliku postavljenu n grupu Cidom, na facebooku. Postavila Emina Redžić Muftić, draga kolegica sa grupe Cidom, koja je ovih dana boravila u posjetu Haminoj porodici u Norveškoj. Preko nje mi je Hamo proslijedio i sve ove prethodne slike.

Smail Špago

Iz Hamine sehare (2)


























Iz Hamine sehare, ili bolje reći kamere, veličine kutije šibica.
Dosta detalja sa proslave 50 godine mature, koje nismo viđali na prethodno objavljenim slikama.
Na kraju se nalaze i dvije slike sa dženaze rahmetli Salke Lakišića
Doduše, o kvalitetu slika nećemo na ovom mjestu i ovom prilikom.
Važno je ono, šta se na slikama vidi.
Hvala Hamo i pozdrav od raje.

Iz Hamine sehare (1)




Dobih jutros iz Norveške, od Hame Kuke, dvadesetak slika, pa da odmah podijelimo.
Tri su iz 2010. godine, što mi je posebno drago, a na njima se vide naši profesori Huso Kapić i rahmetli Sulejman Đonko, kao i pokojni Momir Ćorić.
Uz njih su Goran, Sadija, Ekrem, Sela i Hamo.
Datum 26. juni 2010.

Hvala i pozdrav za Hamu.

Kafa u Bristolu – 12. august 2024.

  Da zabilježimo podatke, barem, kako je to najavljeno iz meteoroliške službe, jutro je još bilo u znaku dvocifrenih temperatura, koje počin...