ponedjeljak, 9. svibnja 2022.

U Starom gradu 1968.

 


Jedna slika iz 1968. godine, uslikana na zidu u Kujundžiluku, u Starom gradu u Mostaru, postavljena na Instagram stranici mostar_history donijela nam je malo uzbuđenja, i pobudila čitav niz sjećanja na školske dane, jer se na slici vide djevojke iz naša dva razreda elektrotehničke škole EMŠC Mostar, generacija 1965-1969. godine.

Vjerovatno se radilo o jednoj zajedničkoj šetnji, u vrijeme kad nije bilo časova u školi.

Posebno zadovoljstvo i uzbuđenje je donijelo prepoznavanje djevojaka na slici.

Sliku je na našu viber stranicu prenijela Milena Đurasović, tada Čolović.



Pažljivim pogledom i dobrim sjećanjem prepoznali smo:

-gornji red, s lijeva na desno: Mirjana Čolaković, Milena Spaić, Neda Lučić, Nadežda Glavičić, Suad Šoše, Miluša Šešlija, ?

-dvoje u sredini ? ?

-donji red: Milena Čolović, Ljilja Đurasović




Za rješenje osoba sa slike iz 1968. poslužili smo se slikama iz arhive, i redajući kockice, došli smo do rješenja u prilogu.

Ova tri znaka pitanja i dalje ostaju otvorena, a vremenom ćemo pokušati da sliku upotpunimo sa imenima.



I još jedno zapažanje: Slika objavljena na instagramu, odakle je i prenešena, objavljena u koloru, što je malo neobično za fotografije raje, kakve su pravljene u ono vrijeme. Stoga smo gornju kolor fotografiju vratili u crno-bijelu varijantu, i kako se čini, vratili joj život i pravi ukus onog vremena.

(spagos)

(9. maj 2022.)

Kafa u Bristolu – 12. august 2024.

  Da zabilježimo podatke, barem, kako je to najavljeno iz meteoroliške službe, jutro je još bilo u znaku dvocifrenih temperatura, koje počin...