srijeda, 24. kolovoza 2022.

Susret maturanata na kafi, negdje preko Bare, 24. augusta 2022.

 



U Londonu, Ontario, u Kanadi, na kafi su se našli kao gost iz Evrope Milena Spaić Peco i domaćini Miišo Benić i Nada Kahvo Tuta. O ovom susretu nam svjedoči nekoliko slika u prilogu. Susret je oduševio aktivne maturante na grupi na viberu, a sigurno će njime oduševiti i sve ostale, koji vremenom budu saznali da je do ovog susreta došlo. Znali smo od prije izvjesnog vremena da je Milena stigla u Kanadu, vrlo brzo se povezala sa Nadom i Mišom, o čemu smo bili obavješteni putem naše grupe. Priželjkivali smo jedan ovakav susret, iako ga nismo stavljali pod “mus”, jer razdaljine u Kanadi su nešto sasvim drugo, od ovih naših evropskih.ALi, kako napisa Mišo, proradile je i Canadian/German filijala.



O mjestu gdje su se susreli, London, Ontario, za koje da budem iskreno prvi put čujem u životu, raspitao sam se preko sveznajućeg Google, ili kako to raja kažu u žargonu, odguglao ga, i saznao sam ovih ovih par činjenica:

London je grad u okrugu Middlesex u južnom dijelu provincije Ontario u Kanadi. Nalazi se na 43°2' sjeverne geografske širine i 81°9' zapadne geografske dužine i ima oko 384.000 stanovnika. Kroz London protiče rijeka Temza. Usput i razdaljine: London – Toronto 200 km, London – Montreal 730 km, London – Chicaho 650 km, London - New York 860 km.


I evo, uz slike koje su postavljene na našu grupu na viberu i diskusije raje, onako kako su postavljane na grupu:


Mišo: Nada i ja smo se sreli sa Milenom u Londonu, Ontario.

Proveli smo 3 sata pricajuci i uzivajuci. Toliko za sada…

Pozdrav generaciji od Canadian/German filijale.


Fatima: Divno izgledate , tako mi je drago da Milenu vidim poslije toliko godina , nije izgubila onaj svoj osmjeh i to sam najprije uočila. Sinoć me Sadija zvala i ona je tako sretna što ste sa njom pričali da je kaže poslije plakala od sreće kad je shvatila sa kim je razgovarala .Hvala vam i od mene. Ona pozdravlja svu grupu a ja tkođe


M: Prelijepe slike. Hvala puno Miso, pozdrav svima


Mirjana: Bas vam hvala za ovu predivnu sliku. Sve troje ste mi predivni. Fatima, potpuno se slazem s tobom, meni su njihova ozarena lica prvo upali u oci a posebno Milenin osmjeh koji je isti kao sto ga se sjecam.

Bas bih voljela da sam bila sa vama na tom mostarskom kruzoku nase generacije. Puno toplih pizdrava iz oblacnog Mostara. Sreca vasa lica obasjase dan


Berdana: Vi ste svoju sreću,s nama umnožili




Nada: Evo još dvije slike sa našeg jučerašnjeg druženja


Goran: Super izgledate, svaka cast. Puno pozdrava


Dženena: Izgleda,da nisam imala srecu.,da ja predajem ovoj"djeci",ali ako imala priliku,uzimam ih ovako divne u svoj razred.Zelim im svaku srecu pozdrav od srca,ja polurazrednica.


Ermin Sela: Hvala Miso za lijepe slike koja bude sjevanja na nasa druzenja!


Nada: Hvala polurazrednice


Lidija: Lijepo vas je vidjeti, svi ste predivni, puno pozdrava svima!


Mišo: Hvala razrednice.....


(Maturanti EMŠC, generacija 1965-1969:)

četvrtak, 4. kolovoza 2022.

Posljednji pozdrav i ispraćaj - Ševko Buljko (1950 – 2022.)

 













"Neizmjerno tužni, cijela generacija mislimo na našeg tihog, čestitog Ševku, koji nas je plijenio svojom skromnošću.

Ne mogu vam opisati svoj osjećaj, kad razrenici odlaze njeni đaci.

Rahmet duši našem Ševki, mirno počivao na svojoj zemlji mostarskoj.

Vaša razrednica"


Ove riječi je napisala naša razrednica Dženana.

Hvala razrednice!


(Maturanti EMŠC, generacija 1965-69.)

Kafa u Bristolu – 12. august 2024.

  Da zabilježimo podatke, barem, kako je to najavljeno iz meteoroliške službe, jutro je još bilo u znaku dvocifrenih temperatura, koje počin...