četvrtak, 23. ožujka 2023.

U sjećanju, uoči skore 54. godišnjice Mature

 



Išli su sa nama u školu, kasnije smo zajedno studirali, radili zajedno, susretali se na korzu, na utakmicama, na kafi. Vremenom smo sa nekima gubili kontakte, a kod ponovnog susreta, kako je to običaj sa dobrom rajom, jednostavno smo nastavljali dalje, kao da smo se rastali samo koji dan, ili koji mjesec prije toga. Tokom priprema za jubilarnu proslavu mature saznali za neke, da su već odavno napustili ovaj svijet. Do samog dana proslave 50. godišnjice Mature, na jednoj tužnoj listi nalazilo se 19 imena, a onda odjednom, iznenada, dan prije proslave, napusti nas Salko Lakišić. Dvadesetak dana nakon proslave, na neki drugi, bolji svijet otišao je i Pero Azinović. O svakom od ovih 21 sa liste, moglo bi se napisati dosta toga lijepog, jer se po običaju dobra djela i događaji pamte i ostaju.

Slijedile su godine nakon pedesete godišnjice proslave Mature.

Vrijeme korone:

Napustili su nas Ekrem Pavlović, Suad Šoše, Ramiz Budim i Ševko Buljko.


Nažalost, ova lista, htjeli mi to ili ne, vremenom će se dopunjavati, bez obzira na to, koliko mi to nećemo, ili ne želimo.

Podsjećamo ih se na ovaj način, ovoga dana, a to ćemo činiti i ubuduće, sve dok nas traje.

(spagos)

utorak, 21. ožujka 2023.

Kafa u Mostaru, Prvi dan proljeća, 21. mart 2023. hotel Bristol

 






Nakon jedne kafe u Beogradu, i jedne u Beču, od početka ove, 2023. godine, na red je naravno došao Mostar, i hotel Bristol.

Milena je iz Beograda poslala haber da stiže u Mostar, tačno sa proljećem. I tako se i desilo.

Oblačno vrijeme i toplija odjeća nisu baš oslikavali proljetni ugođaj, ali to je samo spoljašni utisak, jer, važnije je bilo ono što je unutra, toplo oko srca, emocija i volja i želja za novim susretom.

A prisutni su bili, na prvom mjesti naša draga razrednica Dženana. Lijepa kao i uvijek, jer ljepota je u oku posmatrača, kako je to davno izrekao neki pametan čovjek. A za njom nisu zaostajale ni naše drage dame Vinka, Ljilja i Milena, koja je inicirala ovu prvu ovogodišnju kafu u Mostaru. A sliku su upotpunili naši momci Alija, Goran, Juso, i Himzo, koji je učinio truda da iz Jablanice dođe na ovo kafenisanje.

Znamo sigurno da je mnogima bilo žao što nisu danas mogli prisustvovati ovoj kafi.

Ali nećemo o tome. Ima nas dosta. A ima i popravni. Važno je da je ovogodišnja sefta kafe u Mostaru otvorena. Sigurno slijede i naredna kafenisanja.

Dolazi toplije vrijeme, a mi, ptice selice, uskoro ćemo prema Mostaru, kako se kome budu putevi otvarali.

Živi bili i dočekali. I da što duže ostanemo u istom broju.



Pozdravi sa videa u prilogu su primljeni. Stigli su do srca onih kojima su namjenjeni.

Do narednog susreta, Budite nam svi živi, zdravi i veseli.

(Maturanti EMŠC, generacija 1965-69.)

Kafa u Bristolu – 12. august 2024.

  Da zabilježimo podatke, barem, kako je to najavljeno iz meteoroliške službe, jutro je još bilo u znaku dvocifrenih temperatura, koje počin...