srijeda, 19. lipnja 2024.

Proslava 55 godina Mature, 15. juna 2024. godine

 





















Proslava 55 godina Mature, učenika elektro škole pri EMŠC u Mostaru, generacija 1965 – 1969. godine održana je u subotu 15. juna 2024. godine.

Nakon usaglašavanja oko termina i mjesta, i usaglašavanja broja prisutnih, određeno je da termin proslave 55 godina Mature bude 15. juna 2024. godine, mjesto Restoran Del Rio, u prizemlju zgrade “Milka”, kod Carinskog mosta, koja je sagrađena na mjestu gdje je nekada, u vrijeme dok smo mi išli u školu bio Elektro-mašinski školski centar u Mostaru.

Proslavi su prisustvovali: Jasmina Radetić, Vinka Planinić, Ljiljana Ferhadbegović, Fatima Kasumović, Nada Tuta, Radojka Govedarica, Goran Ćatić, Juso Katica, Alija Husković, Himzo Ćosić, Nail Hindić, Dragan Bijedić i Hamo Kuko.

Godišnjicu Mature sa nama je proslavila naša razrednica Dženana Mulić.

Svoj dolazak su otkazali: Mirjana Kazazić, Berdana Malohodžić, Milena Đurasović. Lidija Družijanić, Mila Musa, Predrag Ćorda, Aco Kuljić, Smail Špago, Mišo Benić, Nadežda Pavićević, Momčilo Pejičić, Suad Šarić, Srećko Vučina i Sadija Muminagić.

Nismo primili nikakvu reakciju od nekih kolega i kolegica. Moguće da nisu vidjeli obavijest o proslavi na viber grupi, ili više ni ne prate naše objave. (Ako sam nekog pogrešno upisao, ili izostavio, molim, dopunite, pa da ispravimo).

Proslava je protekla u svakom pogledu fantastično. Ovakve susrete očekujemo sa posebnim uzbuđenjem i emocijama, sa dragim uspomenama na vremena prije pola i više stoljeća, na mladost i

sjećanima na lijepa vremena. To su oni događaji koji oplemenjuju duši, pune baterije, i drže dugo vremena. Podsjetili smo se na sva lijepe događaje tokom školovanja, jer sa ove vremenske distance ni ne postoje ružne stvari koje su se dešavale. Iako smo se rasuli po bijelom svijetu, za neke to nije bila prepreka da dođu, da budu tu sa svima, sa kojima smo bili na početku života. Podsjetili smo se i na one koji su nas nažalost napustili kako u vremenima nakon Mature, tako i u vremenu nakon naše proslave 50 godina mature prije 5 godina. Proteklih 5 godina su nas zatekla i vremena pandemije, korone, u kojima se jedno vrijeme nije ni putovalo, niti sastajalo.

Ipak, i u tim vremenima, nalazili smo vremena, da se nađemo na našim, sada već tradicionalnim kafama u Bristolu, a tome smo dodali i destinacije van Mostara, širom svijeta.

Proslava Mature je svaki put, kad god, i gdje god nas se nađe barem dvoje na kafi.


U prilogu jedno podsjećanje na te kafe, na mjesta gdje smo se sastajali, gdje smo svaki put iznova doživljavali mladost. Vjerovali ili ne, tih kafa je i pored poteškoća kroz koje smo prošli, od prošle proslave bilo tačno 20. Barem tako smo zabilježli na našem blogu


Vrijeme između 50. i 55. godišnjice koristili smo za naše već čuvene i uhodane kafe, kako pred Brstolom, tako i širom svijeta, a time je naše druženje nastavljeno i dobilo na značenju i značaju, ne dopuštajući da se zaboravi naše vrijeme školovanja i drugarstva.

Na osnovu priloga objavljenih na ovom blogu, podsjetićemo se kafa u ovom periodu, i onih koji su bili prisutni:


-10.septembra 2019. Bristol: Alija, Dragan Ateljević, Ševko Buljko, Goran, Milorad Kovačević i Juso.

-10.oktobra 2019. Bristol: Vinka, Dragan Bijedić, Jasmina Mina Medaković Radetić, Berdana, Ljilja, Alija i razrednica Dženana.

-19.februara 2022. Bristol, Ševko Buljko, Alija i Vinka

-26.maja2022. Bristol, Peda, Hamo, Vinka i naša neumorma razrednica Dženana

-15.juna 2022. Bristol, Ljiljana, Hamo, Goran, Dženana, Vinka, Juso, Smail, Berdna i Mirjana

-15.jula2022. Bristol, Milena, Alija, Mirjana, Ljiljana, Vinka i Juso.

-24.augusta2022. London, Ontario, Kanada, sastali se Milena Spajić Peco, Nada Tuta i Mišo Benić

-21.septembar2022. Bristol, Peda razrednica Dženana, Vinka i Ljilja.

-26.oktobra 2022, Bristol, Alija, razrednica Dženana, Vinka, Ljiljana, Berdana, Goran i Peda.

-9.novembar2022. Grude, Dom, posjeta kod Nadežde, Alija, Ljilja i Goran

-12. januar2023, Beograd, Radojka i Lepa Savić

-29. januar2023. Beč, Austrija, kafa u Beču, Milena i Berdana

-21.mart2023. Bristol, Vinka, Ljilja i Milena, Džanana, Alija, Goran, Juso, i Himzo

-16.maj2023 Bristol, Hamo Gusar, Mirjana, Peda, Alija, Dženana, Ljilja i Goran.

-30.juna2023, Bristol, Ljilja, Vinka, Alija, Hamo, razrednica Dženana, Goran i Berdana.

-17. oktobra 2023. Bristol, Ljilja, Juso i Peda.

-27.januar2024, Bristol, Alija, Berdana, Ljilja, Vinka i Dženana

-6.mart2024 Bristol, Vinka, Ljilja, Juso, Alija, razrednica Dženana i Aco Kuljić.

-13.maj2024, Beč, Nada Tuta i Berdana

-22.maj2024. Bristol, Berdana, Ljilja, Vinka, Alija , Juso i Goran

-4.juni2024, Bristol, Hamo, Nada, Goran i Juso.

-15.juni2024, Del Rio, proslava 55 gofina Mature


Dakle, između dvije proslave godišnjice mature, na kafi pred Bristolom, i na drugim krajevima Planete Zemlja, našli smo se ukupno 20 puta. Nadam se da nisam neku kafu preskočio, jer sve je zabilježeno na ovom blogu. A kako kažu: Što nije zabilježeno, nije se ni desilo. Ostavljam otvorenim, ako neko ipak ima podatak o nekoj kafi, koja ovdje nije zabilježena, da gornji spisak dopunimo


Na ovom mjesti ćemo se podsjetiti onoh koji su nas napustili u prethodnih 5 godina, a to su:

Ekrem Pavlović, Suad Šoše, prof. Huso Kapić, prof. Aladin Veledar, Ramiz Budim, Ševko Buljko, Azra Sadžak Kajtaz...


Od slika koje su napravljene tokom proslave (malo manje od stotinu), ovdje je samo jedan mali dio, koji ilustruje atmosferu tokom proslave. Zahvaljujući svima koji su pravili slike, i dostavili ih Jusi, Jusao nam je opet svima nama proslijedio slike putem mail adresa, tako da ako u ovom pregledu nije stavljena neka slika, imate je u svom albumu od Juse. A ako neko baš inststira, da se stavi još neka slika, javite, popravićemo.


I na kraju, jedna zajednička odluka: Od iduće godine, pa na dalje, susret Maturanata će se održavati svake druge subote u junu mjesecu. O mjestu susreta ćemo se dogovarati u danima prije toga. Zato, već sada unesite u kalendar datum:


subota, 14. juni 2025. godine.


Lijep pozdrav svima, i do ponovnog viđenja


Maturanti elektro škole pri EMŠC Mostar, generacija 1965 – 1969.



ponedjeljak, 10. lipnja 2024.

Proslava 55 godina Mature, zakazana za subotu 15. juna 2024.

 









Datum: 15. juni 2024.

Mjesto, Restoran Del Rio, na mjestu gdje je nekad bila škola EMŠC

Vrijeme: popodne


Obavjest od Organizacionog odbora, Goran i Juso


Dragi moji maturanti, danas smo Juso i ja bili u Del Riju i dogovorili se za subotu (ako nešto pogriješim, ili preskočim, Juso spašavaj).

Popodnevni susret smo na prijedlog šefa restorana pomjerili unutra, tako da je otklonjena primjedba da će nekome biti vruče.

Uveče bi, ako vrijeme dozvoljavalo bili vani, a naravno ako bude kiša idemo opet unutra. Jelovnik nismo gledali, niti nešto određivali za jelo i piče, znači svi će moći naručiti što žele ili smiju da jedu i piju. Na kraju će oni sve sabrati, a mi podijeliti na jednake dijelove, tako da za cijenu za sada ne znamo ništa.

Jedna radosna, imat ćemo muziku, laganu, restoransku, nešto slično Romeu, koji je bio s nama za 50 god. mature. Muziku nećemo plačati, neće biti samo za nas.

Istu večer bi trebale biti još dvije proslave mature, mlađi od nas, vjerovatno i brojniji.

Radujem se našem susretu i siguran sam da ćemo uživati.

(Goran/20240610)


Goran je sve detaljno napisao, sve smo lijepo dogovorili za nas 14

Ako se neko naknadno odluči pa dođe, neće biti problem da se uključi.

(Juso/20240610)


(Maturanti elektro škole EMŠC Mostar generacija 1965-1969.)


utorak, 4. lipnja 2024.

Kafa pred Bristolom, 4. juni 2024.

 




Proslava 55 godina Mature, sastanak 15. juni u 16:00 sati, restoran Del Rio, večera u 20:00 sati, na mjestu gdje je nekad bila škola (kod Carinskog mosta)


Na kafi su se našli Hamo Kuko, sa suprugom, Nada Tuta (Kahvo), Goran Ćatić i Juso Katica,

Povod je bio susret sa našom Kanađankom Nadom, ali i dogovor oko proslave 55 godina Mature.

Uz ove slika, na viberu su se pojavile i slike iz “kutija za cipele” od Berdane i od Lidije, na kojima se vidi Nada Kahvo iz naših đačkih dana. Lijepe uspomene na đačke dane. 

Slikom nas je pozdravila i naša Radojka, uz jedan morski motiv. Zahvaljujemo.

Ovom prilikom pozdrav svima koji su se danas našli na kafi pred Bristolom.


U vezi proslave 55 godina Mature, sa kratkim sažetkom i programom javio se Goran, i napisao slijedeće:


Proslava 55. godišnjice mature, kojoj će izgleda nažalost prisustvovati veoma mali broj maturanata će se održati 15.6. na mjestu gdje nam je nekada bila škola, tj. u kafiću Škola i u restoranu Del Rio (Juso i ja ćemo rezervisati kada budemo znali koliko će nas doći, a tada ćemo objaviti i koliko će koštati po glavi). Okupljanje je u 16 sati, na terasi, ako nam vrijeme dozvoli, a večera u 20 sati (pokušat ćemo dogovoriti vani, a ako bude kiša unutra). Molimo da svi, koji imaju nečije brojeve obavijeste one koji nisu u ovoj grupi i da se na grupi objavi svačiji dolazak (bez onoga obaveznog ako Bog da, to važi za sve da će sutra biti skup). Ja ću zvati Srećka Vučinu i Sudu Šarića i prenjet ću šta su rekli. I moje izjašnjenje:

DOLAZIM u 16 sati i bilo bi mi drago da nas bude što više.


Ukratko:

Datum: 15. juni 2024.

Vrijeme: 16:00 sati, okupljanje, u slučaju finog vremena, na terasi, u slučaju kiše, unutra

Mjesto: restoran Del Rio, na mjestu gdje je nakad bila škola, kod Carinskog mosta)

Večera: 20:00 sati.


Još jednom, poziv svima da tačno potvrde dolazak!!


(Maturanti EMŠC; Generacija 1965-1969)

Kafa u Bristolu – 12. august 2024.

  Da zabilježimo podatke, barem, kako je to najavljeno iz meteoroliške službe, jutro je još bilo u znaku dvocifrenih temperatura, koje počin...