utorak, 30. srpnja 2019.

Matura 1969. godine




















Maturalnu ekskurziju smo imali u septembru 1968. godine, na početku školske godine. Dva autobusa raje, oko 100 maturanaa iz kompletnog EMŠC, iz elektro i mašinske škole, krenuli smo na put oko Jugoslavije. Relacija: Mostar – Beograd – Zagreb – Ljubljana – Kranj – Bled – Rijeka – Opatija - Crikvenica – Split – Mostar. Dvije nezaboravne sedmice druženja, pjesme.
Nakon povratka profesor fizičkog vaspitanja Veledar Alaudin nas je naučio prvim plesnim koracima, tako da smo pored tanga i valcera zaplesali i cha-cha-cha, samba, rumba i mnode druge, kojima sam zaboravio ime.
Nakon toga smo sa puno samopouzdanja krenuli i na prve igranke u Abrašević, kao i u Omladinski klub, koji je tih godina formiran unutar EMŠC
U maju 1969. smo imali Matursko veče, gdje su se djevojke pojavile u najljepšim haljinama, a momci po prvi put u odijelima sa kravatom oko vrata, kako je ko najbolje znao i mogao.
Maturski veče je održano u hotelu Neretva, opet smo bili zajedno elektro i mašinska škola, a organizatori su se dosjetili da Matursko veče povežu sa maturantima iz Ekonomske škole, tako da se donekle izjednačio broj muških i ženskih maturanata. Ples i zabava do zore.
Naravno svako ima svoju varijantu i doživljaj ovoga što sam gore napisao. Šaaljite svoje tekstove, vrlo rado ćemo ih objaviti i postaviti na ovom blogu, jer ovo je naš kutak, i uspomena.

Smail Špago

Nema komentara:

Objavi komentar

Kafa u Bristolu – 12. august 2024.

  Da zabilježimo podatke, barem, kako je to najavljeno iz meteoroliške službe, jutro je još bilo u znaku dvocifrenih temperatura, koje počin...