četvrtak, 1. kolovoza 2019.

30 godina mature, 1999. nismo obilježili. Gdje nas je sve doteklo?

Iako je od 1999. godine proteklo "samo" 20 godina, interesantno je malo se osvrniti i konstatovati da do te godine nije bilo društvenih mreža, kakve danas poznajemo. Rijetki su imali mobitel, a još rjeđi e-mail adresu. Kontakti su ostvarivani pretežmno putem telefona, ili na klasični način, putem pisama.

Tog vremena sam od sve raje jedino bio u kontaktu, putem pisama, sa Ekremom Pavlovićem, on u SAD, ja u Njemačkoj, i znam da smo spominjali tu godišnjicu, sa željom da neku kasniju godišnjicu pokušamo obilježiti sa rajom u Mostaru.

Devedesete godine su nam u životu donijele ono narodno: "Kud koji mili moji!".

Analizom podataka ove godine (2019.), prilikom priprema proslave jubilarne godišnjice, došli smo do podatka da nas ima u 15 zemalja širom svijeta. Zbog toga je hvale vrijedna činjenica da smo do većine došli, iako po spisku kojeg smo već ovdje objavili, troje još važe kao nepronađeni: Bulić Zdenko, Dragojević Reno i Padovan Zorana. Potraga ostaje otvorena, i ako se o njima sazna neki podatak, molimo da nam se odmah javi.

Uložili smo do sada mnogo napora da dođemo do skoro svih učenika, koji su u te četiri godine prošli kroz naše razrede. Tada su nas dijelili na „a“ i „b“ razred, a u organizaciji ovog jubileja, svi smo jedno i zajedno, i danas više skoro da i ne znamo ko je bio a ili b razred.

Kroz klupe Elektrotehničke škole pri tadašnjem EMŠC Mostar u ove četiri godine prošlo je 79 učenika.

Nažalost, odmah moramo reći, jubilej nije dočekalo njih 20, koji su nas u među vremenu napustili. To isto moramo reći i za veliki broj nastavnika i profesora. Posebno nas raduje da se u organizaciju jubilarne mature preko društvenih mreža aktivno uključio i jedan broj naših tadašnjih profesora.
Posebno nas je pogodilo da nas je dan prije proslave napustio Salko Lakišić, a dvadesetak dana kasnije i Pero Azinović, tako da se gornja cifra umrlih povećala na 21.. Rahmet i pokoj im duši.

Analizom podataka, gdje se ko nalazi, došli smo do podatka da nas ima u 15 država širom svijeta, od Norveške, Kanade, Australije, pa sve do Mostara.

Svi koji su još u životu, dočekali su zasluženu penziju i smiraj u životu, iako su mnogi još uvijek aktivni u različitim oblastima društvenog života.

Danas, živimo u 15 zemalja, od živih 57, u BiH živi 25, a u inostranstvu 32,

BiH (27)
Hrvatska  (8)
Srbija  (4)
CrnaGora (3)
Njemačka (3)
Norveška   (1)
Švedska (1)
Danska (2)
Švajcarska  (1)
Austrija (1)
Holandija (1)
Kanada (3)
SAD (2)
Australija (1)
Emirati (1)

Uz ovu analizu još jedan podatak je vrijedan pažnje. Mnogi od tada diplomiranih elektrotehničara nastavili su školovanje na visokoškolskim ustanovama širom tadašnje Jugoslavije. Fakultetsku diplomu nas  je steklo 37. Najviše  na Elektrotehničkim fakultetima, Sarajevo, Tuzla, Split, Beograd, Zagreb i Titograd. Evo pregleda:

Elektro ing (29), SA (18), TZ 2, ST 6, BG 1, ZG 1, TG 1
Maš. Ing 2
Inž saobraćaja 1
Ekonomija 1
Vojna akademija 1
Fizika 1
Političke nauke 1
Tehnologija 1



Nema komentara:

Objavi komentar

Kafa u Bristolu – 12. august 2024.

  Da zabilježimo podatke, barem, kako je to najavljeno iz meteoroliške službe, jutro je još bilo u znaku dvocifrenih temperatura, koje počin...