srijeda, 7. kolovoza 2019.

Nakon proslave 50 godina Mature


Tokom susreta i proslave, kao da smo izbrisali tih pola vijeka od školskih dana. Bili smo kao đaci iz pjesme „Pačija škola“. Sa razrednicom i profesorima među nama. Prisjećanja, razgovori, kao da je sve to bilo samo prije kratkog vremena. Godine nisu smetale da svi skočimo i zaigramo, ali i da zaplešemo, kao nekada, od Omladinskog kluba u školi, do Abraševića, gdje su se u naše vrijeme održavale igranke tri puta sedmično, srijeda, subota, nedelja. Možda je i to bila draž jednog proteklog vremena. Trebalo je proći nekoliko dana pa ponovo zaplesati, sa drugaricom, kolegicom simpatijom, pa na kraju krajeva i sa djevojkom. Ili čekati ta tri, četiri dana, a ponekad i po čitavu sedmicu, pa ponovo vidjeti simpatiju. Krišom je posmatrati, i sam sebi čvrsto obećati da ćeš smoći hrabrosti i snage i pozvati je na ples naredni put. A bilo je to i vrijeme kada se negdje u drugoj polovini igranke obavezno najavljivalo ono: Dame biraju. I za dame je to bio ispit hrabrosti, možda zamoliti neku simpatiju za ples, a ako bi sve proteklo kako treba, slijedila bi pratnje do kuće i pitanje: Možemo li se vidjeti sutra, ili narednih dana. Tako su mnoge veze i počinjale, ali i pružale mogućnost za jednu dugoročniju vezu.

Sve to nam je prohujalo kroz glavu u tih nekoliko sati proslave.
I na kraju dogovor: Svi zajedno na kafu narednih dana, kod Vahe, u kafić Škola, u Bristol. I bilo je tako. Kako je ko i kada mogao. Sada je lako. Imamo Grupu na viberu. Dovoljno je da neko napiše: „Ima li iko raspoložen za kafu, tu i tu i u toliko sati“. Uvjek će se naći neko slobodan i raspoložen.
I važno nam je da tako ostane. Za raju u Mostaru, to može biti i češće, a za raju koja povremeno doleze u Mostar, po Muss je javiti: „U Mostaru sam, nađemo se na kafi“. Nek tako ostane.
U prilogu fotografije sa susreta nakon proslave, sa istom naponemom: Ukoliko imate još fotografija, koje nisu obuhvaćene ovom prilogu, slobodno šaljite. Sve će biti objavljeno.





























Nema komentara:

Objavi komentar

Kafa u Bristolu – 12. august 2024.

  Da zabilježimo podatke, barem, kako je to najavljeno iz meteoroliške službe, jutro je još bilo u znaku dvocifrenih temperatura, koje počin...