srijeda, 14. kolovoza 2019.

Naše priče: Tvrtko sa tvrdo "t"


Tehničko pismo, latinica, ćirilica


slika iz 2019.

Desilo se u prvom razredu Elektrotehnike. Imali smo predmet Tehničko crtanje, a predavao nam je Salem Džinović. Odmah na početku školske godine, uz knjige i teke, morali smo nabaviti veliku tablu za crtanje, kompletan pribor za crtanje, trokutove, krivuljare, uglomjere, olovke rezličite tvrdoće i slično.
Po tim tablama smo bili prepoznatljivi na ulici, na putu do škole, a za one malo manjeg rasta problem je bio donijeti tako veliku tablu do škole, pa su se pravila razna pomagala, kao što su bile one kuke od deblje žice, kako bi se moglo uhvatiti rukom. To je bio i znak raspoznavanja za učenike jednog, kasnije veoma respektabilnog zanimanja: Tehničar, pa gio elektro, mašinski, ili građevinski.
Prvi put smo se tda susretali i sa debelim bijelim papirom na kome ćemo kasnije crtati svoje programe, a koji je nosio naziv „hamer“. Uz sve , susreli smo se i sa tušem, kojim smo sve ono što bi nacrtali olovkom, kasnije morali „tuširati“.
Prvi program je bio patnja i muka. Mi smo crtali, tuširali, radirali žiletom, tvrdom gumicom, a profesor je to vraćao na ponovni rad. Srećom, uz to vraćanje nisu padale jedinice. Cilj je bio, naučiti crtati, a vraćanje prgrama je značilo, uzeti novi A2 format hamera, pričvrstiti ga rajsnaglama na tablu, i sve Jovo-nanovo. I tako tri, četiri, pet ili šest puta.
Sa prvim programom je išlo njteže, a kasnije su se vraćanja ograničavala na jednom, eventualno dva puta, a uz to su se počele dobijati ocjene, pa su neki bili zadovoljni nekom dvojkom, ili trojkom, samo da ga ne crtaju ponovo.
Prvi program je bio niz linija različite debljine, zatim čitav niz krivih linija, a nakon toga slijedili su drugi programi. Jedan od narednih programa bio je „Tehničko pismo“.
U tu svrhu smo uzimali format hamera A3, na njemu crtali mrežu za upisivanje slova, prvo vodoravne, paralelne linije, a zatim one druge, pod 75°, a to je ugao pod kojim se tada pisalo čitavo tehničko pismo. U prvom, gornjem redu na programu, morali smo tehničkim slovima napisati svoje ime i prezima, a onda u narednim redovima velika i mala slova, sve u tehničkom pismu.
Kasnije smo godinama tvrdili kako nam je tehničko pismo pokvarilo onaj lijepi rukopis, krasnopis, koji smo naučili u osnovnoj školi. A danas nam je rukopis svakako pokvarilo kucanje na tastaturi kompjutera, ili tipkanjem noktima po mobitelima.

I tu dolazimo do onog što je glavna tema ove priče.

Kolega Tvrtko Bokšić, pokoj mu duši, pored problema sa fizikom, o čemu je pisao Goran, imao je problema i sa predavanjima programa iz Tehničkog crtanja. Profesor mu je vratio gotov program sa tehničkim pismom, koji nešto nije valjao, a njemu se nije crtao po dugi put.
U tu svrhu napravio je dogovor sa kolegom Momom Pejčićem da mu ovaj nacrta kompletan program, i da mu ga donese do narednog časa Tehničkog crtanja. O detajima “dogovora” ne znam ništa.
Uglavnom, u dogovoreni dan Momo je donio gotov program, urolan i učvršćen crvenom gumicom od viklera. i predao ga Tvrtku pred školom, ustvari na zidiću ispred zgrade Liftara, u blizini škole, gdje smo sjedili do zvona za ulazak u školu.
Tvrtko uze program i udalji se, a nije prošlo ni minut, vrati se i stade pred Momu i upita ga:
Kako se ja zovem?
Tvrtko, odgovori Momo.
A kako se to piše? pita Tvrtko.
Što kako se piše? pita Momo.
Na to mu Tvrtko odrola program i mi svi ugledasmo kako u prvom redu piše: Bokšić Tvrdko.
Momo je umjesto Tvrtko napisao Tvrdko, baš sa pravim, tvrdim “t”.
Dogovor je morao biti ispoštovan, i Momo mu je program sa ispravnim imenom donio naredni dan.
Bilo bi mi drago kad bi Momo potvrdio ove detalje, ako ih nije zaboravio, a nadam se će mu ovo pisanje sigurno osvježiti sjećanje.
A možda nam izda i otkrije, kakva je bila pogodba???

(Smail Špago)

Nema komentara:

Objavi komentar

Kafa u Bristolu – 12. august 2024.

  Da zabilježimo podatke, barem, kako je to najavljeno iz meteoroliške službe, jutro je još bilo u znaku dvocifrenih temperatura, koje počin...